saddlebags2aFør en lengre reise er det mange ting som må være på plass. Alle kjenner til det grunnleggende: Pass, helseforsikring, ekstra penger og informasjon om hvordan man kan nå nærmeste norske (eventuelt annet land man har statsborgerskap hos) utenriksstasjon. Men det er også noen andre ting som ikke er direkte livsviktige, men som likevel kan være verdt å huske på før en lengre reise dersom man vil ha maksimalt ut av denne. Det er også forskjeller mellom dem som skal være flere steder og dem som skal være lenge på ett sted.

Skal du flere steder?

Hvis du skal reise flere steder er det greit å sørge for å være oppdatert på de stedene man skal reise til. Det du tror du vet er ikke nødvendigvis det som stemmer, så undersøk de grunnleggende fakta. Dobbeltsjekk for eksempel hvilke språk som er gangbare i de landene du skal besøke, det er ikke overalt der er like lett å finne noen som snakker engelsk. En miniordbok som kan lære deg noen små fraser kan hjelpe deg veldig langt på vei. En annen ting som er fint å være sikker på er for eksempel hva som skiller de forskjellige landene fra hverandre. Hadde du syntes det var litt morsomt hvis noen turister i Norge hadde trodd at København var hovedstaden? Vel, du kan fort ende opp med å bli den personen selv hvis du for eksempel reiser til Litauen og tror at Riga (som ligger i nabolandet Latvia) er hovedstaden der. Slike feil skjer faktisk veldig ofte med folk som reiser på tur! Husk også at de aller fleste land er rimeligere enn Norge, så hvis du skal bruke mye tid på å reise kan det være greit å ha med seg minimalt med bagasje. Klær får du bestandig tak i der du er, og de vil som regel sørge for at du smelter mer inn blant lokalbefolkningen dersom de er kjøpt lokalt. Men noe bagasje er man nødt til å ha, så ikke spar penger på bagen. En billig bag er som regel ubehagelig og i dårlig kvalitet. Bruk noen ekstra kroner å en som er behagelig og som ikke vil bli ødelagt i løpet av reisen.

Skal du være i ett område?

Route_66_1Hvis du skal være lenge innenfor et område er det ett råd som ikke kan understrekes nok ganger: Lær deg noen fraser på det lokale språket! Det er ingen som kommer til å forvente at du er flytende eller være i stand til å føre kompliserte samtaler, men om du for eksempel er i stand til å bestille mat og drikke eller forklare drosjesjåføren hvor du skal på lokalspråket vil du merke at du får mye mer glede ut av oppholdet ditt. Undersøk også hvilke kulturelle trekk som gjelder der du skal. Det er for eksempel ikke forventet å tipse på restaurant overalt her i verden, og selv om det er greit å ta seg noen øl ekstra ute på byen i Norge er det ikke slik overalt i verden. Noen steder er det faktisk forbudt!