tumblr_mtcowzMqYY1qgolyao4_1280Når man skal reise over lengre tid og over flere områder er gjerne det første man gjør å velge hvilke steder det er man ønsker å besøke. For å gjøre dette mulig er det viktig å tenke over hvilken rute man skal benytte for å rekke å komme de forskjellige stedene, og minst like viktig, være nøktern i forhold til hvilke steder man egentlig bør droppe til fordel for noe som passer bedre overens med det store bildet. Det er noen grunnleggende punkter man børe tenke over.

Finn en rød tråd

Det er som regel veldig lurt å prøve å finne en rød tråd i reisemønsteret sitt. Å besøke hele verden er noe de aller fleste kunne tenke seg, men det betyr ikke at du er nødt til å ta alt på en gang. Hvis du eller dere bestemmer dere for at dere gjerne vil oppleve kulturen i den arabiske verden, så ha et hovedfokus på den. For å sette det på spissen så passer det dårlig å besøke Alaska hvis de øvrige målene ligger i Midtøsten og nord-Afrika. Den tiden du bruker på å komme deg til og fra Alaska i tillegg til å måtte ha helt annen bagasje gjør at du får mye mer ut av tiden ved å begrense deg litt.

Velg en logisk rute

routeLa oss si at dere ønsker å oppleve østen, og kommer frem til at dere ønsker kontraster. Dere vil da kanskje velge så ulike reisemål som Kina, Burma, Japan, Sør-Korea og Nord-Korea. Selv om det kan virke fristende å besøke de to koreanske statene etter hverandre, så innebærer dette ekstremt mye arbeid og kan i praksis vise seg å være umulig da dere vil være nødt til å reise fra Kina for å komme inn og ut fra Nord-Korea. Å komme seg til Burma fra noe annet land enn Kina kan også være litt upraktisk. I et slikt tilfelle må dere sette dere inn i hvordan dere kan tilbringe mest mulig tid på faktisk å besøke de stedene dere vil se fremfor å bruke masse unødvendig tid og penger på å reise fra A til B. I vårt eksempel vil dere mest sannsynlig reise til og fra Kina for både å besøke Nord-Korea og Burma, noe som vil gjøre det mest praktisk å reise til Kina, se noen attraksjoner der før dere reiser til Burma og tilbake igjen for å se mer i Kina før turen går til Nord-Korea og tilbake. Så kommer Sør-Korea og Japan i tur og orden. Uansett hvilket område dere ønsker å reise til er dette en mal dere kan få mye ut av å følge.

Sett dere inn i de lokale forholdene

Få landegrenser er så åpne som de vi finner i Europa. Noen land kan være enkle å besøke, så lenge dere ikke prøver å ankomme fra et land de har et veldig dårlig forhold til. I enkelte tilfeller kan det å ha besøkt et land tidligere være nok til å bli ektet å besøke. For eksempel gjelder dette dersom du forsøker å reise til enkelte land i midtøsten etter å ha fått et Israelsk visumstempel i passet. I dette tilfellet kan det altså være greit å reise til Israel først med visumstempelet på et eget ark.